Produkcja Zwierzęca Bydło Mięsne - Agrofirma Witkowo

Hodowla bydła mięsnego


Produkcja zwierzęca


NAJWIĘKSZA HODOWLA W POLSCE

Agrofirma prowadzi hodowlę i chów bydła mięsnego w ilości ok. 4500 szt. w tym krów matek 1660 sztuk.  Jest to największa hodowla czystorasowego bydła mięsnego w Polsce. Na szczególne podkreślenie zasługuje fakt utrzymywania w Agrofirmie aż sześciu czystych ras bydła mięsnego co jest ewenementem na skalę Polski i Europy a dodatkowo hodowla każdej z tych ras jest w Agrofirmie na najwyższym europejskim poziomie.

I choć, jak na Agrofirmę, jest to jeden z młodszych działów produkcji (niecałe 20 lat) to wspaniałe stada sześciu ras mięsnych wpisały się już na stałe w krajobraz łąk leżących w dolinie rzeki Iny.

Bazę dla hodowli stanowi sześć ferm zlokalizowanych w miejscowościach: Stargard, Poczernin, Tychowo, Strzyżno, Krępcewo, Lipka. Hodowla bydła mięsnego w Agrofirmie jest nakierowana na jak największe wykorzystanie posiadanych łąk i pastwisk dlatego maksymalna ilość bydła od wiosny do późnej jesieni przebywa na pastwiskach a w okresie zimowym podstawą wyżywienia jest zebrana latem sianokiszonka i siano.

Dzięki temu, że krowy i jałówki kryte są od 1 lutego do 15 czerwca Agrofirma uzyskała sezonowość wycieleń, które następują od listopada do marca każdego roku. Prowadzimy u krów i jałówek inseminacje i unasieniamy od 25 % do 75 %, wszystkich sztuk w zależności od rasy. Nasienie używane do inseminacji pochodzi od buhajów wysoko ocenionych w swoich rasach z całego świata (USA, Kanada, Wielka Brytania, Francja).

Nasze stado mateczne:

Simentaler

350 krów

Red Angus

500 krów

Salers

215 krów

Hereford

215 krów

Limousine

350 krów

Charolaise

300 krów

Posiadane rasy cechuje:

  • Bardzo dobra mleczność utrzymywana przez cały okres pastwiskowy
  • Łatwość i bezproblemowość porodów
  • Opiekuńczość matki nad cielakiem przez cały okres ich wspólnego przebywania
  • Jałówki tych ras są kryte w wieku 19 - 22 miesięcy życia, gdyż w tym okresie osiągają wagę 580 - 640 kg
  • Krowy tych ras nie wymagają dokarmiania paszą treściwą, muszą mieć tylko doskonałe pastwisko, a zimą sianokiszonkę i siano z dodatkami mineralno-witaminowymi
  • Średnie przyrosty cieląt przy matkach w ubiegłym roku wyniosły 1,1-1,3 kg/dziennie. Przyrosty buhajków w okresie od odsadzenia do uzyskania wagi 600 kg wynoszą 1,3–1,6 kg/dziennie. Wagę 600 kg buhajek uzyskuje najczęściej w ciągu 14-16 miesięcy życia. Ubój tych zwierząt jest prowadzony według cech rasowych , rasy wcześnie dojrzewające ubijamy jako pierwsze. Masy ubijanych zwierząt zawierają się najczęściej w przedziale 680 - 1000kg w zależności od pory roku, rasy i zamówień naszych klientów. Wszystkie sztuki przeznaczone do uboju trafiają do należącej do Spółdzielni Przetwórni Mięsa i Drobiu a uzyskiwana najwyższej jakości wołowina kulinarna jest sprzedawana za pośrednictwem własnej sieci handlowej oraz klientom biznesowym w kraju i zagranicą. Ze względu na bardzo wysoki poziom genetyczny zwierząt Spółdzielnia co roku sprzedaje  buhaje hodowlane.

    Bydło mięsne należące do Agrofirmy było wielokrotnie prezentowane na regionalnych i krajowych wystawach hodowlanych gdzie zdobywało liczne tytuły czempionów. Klasę witkowskiego bydła mięsnego najlepiej pokazują wyniki XXV Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu, gdzie Agrofirma zdobyła nie tylko ponad połowę czempionatów dla bydła mięsnego ale także należący do Spółdzielni buhaj Leban został Superczempionem wystawy.

    Limousine

    Charolaise

    Red Angus

    Hereford

    Salers

    Simentaler

    "od Pola do Stołu"


    Odpowiadamy za cały złożony proces produkcji. Uprawiamy, hodujemy, przetwarzamy i dostarczamy. Dzięki temu możemy zagwarantować najwyższą jakość oferowanych produktów spożywczych. Siła naszej marki opiera się na wiedzy i ponad 70-cio letnim doświadczeniu.