Przetwórnia Mięsa i Drobiu - Agrofirma Witkowo

Przetwórnia Mięsa i Drobiu


74 lata tradycji i doświadczenia


DYNAMICZNY ROZWÓJ

Wielokierunkowa działalność rolna Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo, a zwłaszcza dynamiczny rozwój hodowli trzody chlewnej, bydła mlecznego i mięsnego, drobiu nieśnego i brojlerów narzucił Zarządowi konieczność rozszerzenia prowadzonej działalności o przetwórstwo na bazie własnego zaplecza zwierząt. Z tą myślą wybudowano Przetwórnię Mięsa i Drobiu. I choć w spółdzielczym gospodarstwie od wielu lat istniała już niewielka rzeźnia z masarnią to dopiero nowy Zakład miał umożliwić Spółdzielni samodzielne zagospodarowanie całego produkowanego żywca i zamknięcie całego łańcucha od produkcji roślinnej, przez zwierzęcą po gotowe wyroby mięsne – innymi słowy Agrofirma mogła przystąpić do realizacji swojego głównego motta: od pola do stołu.

W 1991r. uruchomiono Dział Uboju Drobiu - wyposażony w nowoczesną automatyczną linię duńską LINCO uboju i dzielenia drobiu. Średnie dzienne uboje wynoszą od 18 - 25 tys. sztuk brojlerów. W kwietniu 1992 roku uruchomiono działy: uboju i rozbioru trzody chlewnej i bydła oraz produkcję wędlin i garmażerki. Cały zakład przetwórstwa wyposażono w europejskiej klasy maszyny i urządzenia dające gwarancję dobrej jakości produkcji wyrobów. Są to maszyny firm Handtmann, Meisner, Vemag, Maja, EFA i inne. W roku 2005 rozpoczęto realizację projektu rozbudowy działu przetwórczego o nowoczesną ubojnię trzody, bydła wraz z rozbiorem mięsa czerwonego. W 2008 roku zakończono modernizację działu uboju i rozbioru drobiu, oraz produkcji wędlin, co skutkowało otrzymaniem decyzji władz weterynaryjnych o dopuszczeniu zakładu do handlu w ramach Unii Europejskiej. Pozyskiwany z uboju surowiec sprzedawany jest w jest w postaci świeżej i mrożonej, a w znaczącej części jest przetwarzany na wiele smacznych asortymentów wędliniarskich. Dział uboju i rozbioru ubija od 150 do 200 szt. tuczników dziennie.

Dział produkcji wędlin produkuje dziennie od 14 - 19 ton wyrobów opartych na mięsie wieprzowym, wołowym, drobiowym. Codziennie z zakładu wydawanych jest do 45 ton mięsa i wyrobów, w 130 różnych asortymentach mięsnych i wędliniarskich. Wiele z nich zostało wyróżnionych na konkursach w Instytucie Przemysłu Mięsnego w Warszawie - „Produkty Najwyższej Jakości” i wystawach wojewódzkich. Jednemu z produktów wędliniarskich został nadany znak jakości „Polski Producent Żywności” przez Towarzystwo Konsumenckie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego. Przy uboju i przetwórstwie zatrudnionych jest 230 osób, którymi kierują fachowcy z wieloletnim stażem pracy w przetwórstwie. Utrzymują oni kontakty zawodowe z najlepszymi firmami w zakresie technologii przetwórstwa mięsnego.

Ubój i przetwórstwo mięsa odbywa się pod stałą kontrolą lekarzy weterynarii. W zakładzie funkcjonuje system bezpieczeństwa żywności oparty na analizie zagrożeń kontroli punktów krytycznych (HACCP). Mamy plan ciągłego rozwoju przetwórstwa w kierunku największego przetwarzania drobiu, jego pakowania, produkcji konserw, wędlin trwałych. Współpracujemy z najlepszymi firmami przyprawowymi i ich technologami w celu jeszcze lepszego zagospodarowania produkcyjnego mięs pochodzących z własnych ubojów.

"od Pola do Stołu"


Odpowiadamy za cały złożony proces produkcji. Uprawiamy, hodujemy, przetwarzamy i dostarczamy. Dzięki temu możemy zagwarantować najwyższą jakość oferowanych produktów spożywczych. Siła naszej marki opiera się na wiedzy i ponad 74 letnim doświadczeniu.